El nostre cos està dissenyat per actuar contra els agents que ens ataquen: això es la resposta immunitària o “defenses” com en diem habitualment. Quan aquesta resposta immunitària està augmentada i actua contra elements que no ens estan atacant (com pot ser un aliment o planta) és el que coneixem com al·lèrgia.

Que jo sigui al·lèrgic a un aliment com el préssec no vol dir que els préssecs siguin dolents per a tothom. Que jo sigui al·lèrgic a les oliveres no vol dir que les oliveres siguin dolentes per a la salut.

Aquesta resposta immunitària augmentada es pot manifestar sobretot a la pell (les típiques urticàries), l’aparell respiratori (dificultat per respirar, esternuts, …) o a l’aparell digestiu (vòmits, picor a la llengua…). La majoria de vegades són lleus però en ocasions poden ser molt greus

És important que coneguem el nostre cos i que evitem, en la mesura del possible, allò que ens perjudica.

Si tenim al·lèrgies greus hem de portar polsera o medalla amb la informació i la nostra família/amics ho han de saber.

També és molt important que sapiguem què hem de fer en el cas que tinguem una reacció al·lèrgica greu: sempre que hi hagi dificultat per respirar hem d’acudir al servei d’urgències que tinguem més proper i, si disposem d’adrenalina a casa, no hem de dubtar en administrar-la.

(Dra. Esther Parada)